О нама

Почетком 2019. године окупили смо се са идејом да се бавимо промовисањем, очувањем и проучавањем српске средњовековне културно-историјске баштине.

У априлу 2019. године направили смо странице „Српска средњовековна историја“ на Фејсбуку и Инстаграму, на којима од тада објављујемо текстове о најразличитијим темама из српске средњовековне историје, али и средњег века уопште, уз пратеће фотографије и илустрације. Текстове објављујемо и на енглеском језику, са намером да о српској средњовековној историји и културној баштини учи широк круг људи који говори тим језиком. Од 2019. године до данас наше странице су стекле бројну и верну публику, која редовно прати наш рад и која веома позитивно реагује на наше објаве. Поменуте странице на друштвеним мрежама у овом тренутку прати више од 60.000 људи.

Године 2020. основали смо Удружење „Краљ Стефан Урош“, са намером да пред државним органима Републике Србије формализујемо и правно озваничимо свој рад. Циљеви нашег удружења су едукација шире јавности о српској средњовековној историји и очување и промоција српске средњовековне културне баштине.

Следећи, природан корак у развоју рада и даљем напретку поменутих страница и Удружења „Краљ Стефан Урош“ било је покретање сајта www.srpskasrednjovekovnaistorija.com, што се догодило у септембру 2021. године, нашим личним средствима и залагањем.

У нашем досадашњем раду имали смо велику помоћ наших бројних колега и стручњака из различитих области (историја, историја уметности, археологија, енглески језик, српски језик и књижевност, фотографија, дизајн), без којих наш досадашњи рад не би био толико успешан и који ће нам убудуће помагати у раду на страницама, али и у раду на сајту.

Надамо се да ће се нашим читаоцима допасти сајт, да ће уживати у текстовима које објављујемо и да ће научити много тога о српској средњовековној историји и културној баштини.

Редакција сајта „Српска средњовековна историја“

Мастер историчар Петар Нешић

Мастер историчар Богдан Пантић

Мастер професор језика и књижевности Ивана Милутиновић

Апсолвент српског језика и књижевности Бојана Шћепановић Пантић